petak, 17. listopada 2008.

Cicvara iz pećice


Obožavana poslastica iz djetinjstva. Miris đurđica ili ljubica, i bakina cicvara...... kad osjetim taj miris kako se širi kućom, obuzme me neopisiv osjećaj sjete prožete velikom dozom radosti i sreće na to doba nevinosti, razigranosti i toplote... 
Isproban od strane Podravkinog kulinarskog centra

sastojci:
3 svježa jaja 
100 g šećera 
prstohvat soli 
1 l mlijeka (punomasnog) 
360 g glatkog/mekog brašna 
1 žličica praška za pecivo 
300 ml milerama (ili kiselog vrhnja) 
1 žličica šećera

Pjenjačom pjenasto umutite jaja sa šećerom, dodajte sol i ponovo mutite. Dolijevajte pola litre mlijeka i postepeno dodajte brašno (kad će ruke boljeti, znat ćete da je dovoljno miješanja). Postepeno dolijevajte preostalo mlijeko i ponovno dobro mutite.
Odložite pjenjaču i drvenom kuhačom umiješajte prašak za pecivo. Ostavite smjesu da odstoji oko 40 minuta. Lim za pečenje lagano premažite maslacem i izlijte smjesu. Zagrijte pećnicu na 180°C i prije pečenja dobro izmutite mileram (ili kiselo vrhnje) sa šećerom i žlicom ga rasporedite po smjesi. Pecite do zlatnožute boje, pustite da se malo ohladi, toliko da bude topla, narežite i uživajte...

Po želji u smjesu možete dodati sezonsko voće po odabiru (npr. breskve, višnje, šljive, trešnje), domaći pekmez (npr. od šljiva), suho voće, koštunjavo voće, kockice omiljene čokolade, svježi sir, itd. Također, cicvaru možete napraviti i u slanoj varijanti (npr. s feta sirom i svježim začinskim biljem ili šunkicom, pancetom, pečenim lukom, itd.).
To je nešto kao palačinka-pita.
 

Klonirana Crvenkapica


Najbolje stvari dolaze slučajno, zar ne?

Pa hajmo.

biskvit:
3 jaja
5 žlica šećera
11 žlica brašna
1 dcl ulja
2 dcl mlijeka
1 žlica meda
1 žlica višnjevca/ruma
1 žlica praška za pecivo

Za biskvit pjenasto izmiksati jaja s šećerom, medom i višnjevcem, uliti mlijeko i ulje i izmiksati te prosijati brašno s praškom za pecivo i lagano izmiješati. Uliti biskvitnu smjesu u dublji lim za pečenje premazan maslacem i posut krušnim mrvicama i peći na 175 stupnjeva 15 minuta, izvaditi ga van i posipati po njemu višnje i vratiti u pećnicu. Peći još petnaestak minuta. Višnje će pustiti svoj sok tokom pečenja i ostati na površini, vidjet ćete kasnije čar toga. Zatim lagano natopiti biskvit s malo soka iz kompota i malo višnjevca.

krema:
4 dcl mlijeka
1 vrećica pudinga okusa vanilije
1 žlica brašna
5 žlica šećera
500 g svježeg, posnog sira
2,5 dcl slatkog vrhnja
1 vrećica šlag kreme vanilin (Dolcela)

Za kremu zakuhati puding, brašno i šećer u mlijeku i u vrući puding umiksati svježi sir! Miksati dok me dobijete skroz kremastu masu, zatim staviti na stranu da se ohladi. U slatkom vrhnju razmutiti prašak za šlag kremu vanilin i dobro izmiksati. Zatim novodobiveni šlag mirisom vanilije umiksati u kremu od pudinga i sira. Kremu žlicom rasporediti između višanja i po vrhu, potom uroniti dug i oštar nož u vruću vodu i zagladiti površinu kreme.

još nam treba:
360 g ocijeđenih višanja iz kompota (Podravka)
1 paketić preljeva za torte
ostatak soka iz kompota
višnjevac

Zakuhati preljev za torte u soku iz kompota (prema uputama na poleđini pakiranja), mješajući ga malo ohladiti i pažljivo preliti preko kreme. Dobro rahladiti i uživati!

utorak, 14. listopada 2008.

Taškice tete Milicze

Samo za Tetu :-) 
Kolačići su prhki, mirisni, opojni, mmmmm... 
Ako volite kolačiće a la bakina kuhinja, voljet ćete i ove, garantirano :-)


tijesto:
300 g oštrog brašna
300 g mekog brašna 
250 g omekšalog margarina
200 g masti
2 paketića vanilin šećera
2 žlice meda
2 čepa rakije
2 žlice bijelog octa
7 žlica hladne vode

Umijesiti meko tijesto od navedenih sastojaka (i ne se poplašiti mirisa octa i rakije, isparit će kad se taškice ispeku). 
Staviti tijesto na par sati u hladnjak ili ako vam se žuri – na pola sata u zamrzivač. Dotle pripremiti nadjeve ; 

nadjev od maka:
100 g mljevenog maka
50 g mljevenog keksa
4-5 žlica šećera
2 žlice mljevenog rogača
2 žlice pekmeza po želji (npr. kruška)
2 žlice meda
200 ml vrućeg mlijeka

Mak pomiješati sa šećerom, rogačem i keksima. Uzavriti mlijeko s medom, razmutiti pekmez i izmiješati s makom. Staviti na kratko u hladnjak da očvrsne.

nadjev od pekmeza: 
400 g pekmeza po želji
(koristila sam svoj domaći pekmez od krušaka zamirisan cimetom, đumbirom, klinčićima i rumom) 
50 g sjeckanih oraha/lješnjaka
50 g mljevenog keksa
1 žlica meda 

Pekmez razraditi s medom, umiješati kekse i orahe.


Na pobrašnjenoj podlozi valjati tanko tijesto (moje je bilo ekstra tanko,
 negdje 2-3 mm) i okruglim modlama izrezivati oblike – ja sam tijesto za taškice s makom izrezivala cvjetić modlicom promjera 7,5 cm, a za taškice s pekmezom modlicom promjera 6 cm. No, to je proizvoljno.
Uzeti kistić i u jednu manju posudicu uliti malo hladne vode. Navlaženim kistićem premazati rubove tijesta, puniti nadjevom (po žličicu na svaki krug), preklopiti i lagano prstima potisnuti rubove. Tijesto će se tako odmah slijepiti.
Meni je ponestalo nadjeva kod zadnjih 6 taškica (razlozi sigurno znani, hehe), pa sam pomiješala malo kokosa i meda s mlijekom, i time punila zadnje komade.
Peći na 180*C petnaestak minuta, tople uvaljati i/ili posipati šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.
Poslužiti uz kavicu, mlijeko, čaj, toplu čokoladu... i uz puno pažnje i ljubavi :-)