petak, 17. listopada 2008.

Cicvara iz pećice


Obožavana poslastica iz djetinjstva. Miris đurđica ili ljubica, i bakina cicvara...... kad osjetim taj miris kako se širi kućom, obuzme me neopisiv osjećaj sjete prožete velikom dozom radosti i sreće na to doba nevinosti, razigranosti i toplote... 
Isproban od strane Podravkinog kulinarskog centra

sastojci:
3 svježa jaja 
100 g šećera 
prstohvat soli 
1 l mlijeka (punomasnog) 
360 g glatkog/mekog brašna 
1 žličica praška za pecivo 
300 ml milerama (ili kiselog vrhnja) 
1 žličica šećera

Pjenjačom pjenasto umutite jaja sa šećerom, dodajte sol i ponovo mutite. Dolijevajte pola litre mlijeka i postepeno dodajte brašno (kad će ruke boljeti, znat ćete da je dovoljno miješanja). Postepeno dolijevajte preostalo mlijeko i ponovno dobro mutite.
Odložite pjenjaču i drvenom kuhačom umiješajte prašak za pecivo. Ostavite smjesu da odstoji oko 40 minuta. Lim za pečenje lagano premažite maslacem i izlijte smjesu. Zagrijte pećnicu na 180°C i prije pečenja dobro izmutite mileram (ili kiselo vrhnje) sa šećerom i žlicom ga rasporedite po smjesi. Pecite do zlatnožute boje, pustite da se malo ohladi, toliko da bude topla, narežite i uživajte...

Po želji u smjesu možete dodati sezonsko voće po odabiru (npr. breskve, višnje, šljive, trešnje), domaći pekmez (npr. od šljiva), suho voće, koštunjavo voće, kockice omiljene čokolade, svježi sir, itd. Također, cicvaru možete napraviti i u slanoj varijanti (npr. s feta sirom i svježim začinskim biljem ili šunkicom, pancetom, pečenim lukom, itd.).
To je nešto kao palačinka-pita.
 

Broj komentara: 11:

Вера kaže...

Ti si bez konkurencije,za mene!

Vali kaže...

Jako fino. Čula sam za cicvaru, ali nikad nisam znala što je to. Mislim da bi mi još bolje sjela u slanoj varijanti. :)

www.valivolitorte.blog.hr

Maja kaže...

Obožavam recepte iz vašeg kraja :)
Divno ti izgleda :)

Violet kaže...

Bok cure! Drago mi je da vam se sviđa, u kakvoj god verziji :-) Baš je nedugo korisnica s Coolinarike napravila sa višnjama i pola smjese je čokoladizirala. Bila je zadovoljna :-)
Vali, hvala na linku! Sviđa mi se tvoj blog i linkala sam te tamo desno :-) Nešto me zeza i nemogu komentirati na blog.hr-u, ali pratit ću te.

Sandra kaže...

Cicvara je jedno od rijetkih jela koja me vežu za najranije djetinjstvo i baku (tj, babu - od milja :-)) koja je odlično baratala s takvim, narodskim, starinskim jelima. Ona ju je radila u slanoj varijanti, a i danas, kad zatvorim oči, osjetim okus u ustima

Sanela Mallory kaže...

Lijepo izgleda, a sigurno je i ukusna:)

studena kaže...

Jela sam cicvaru, kao dijete, nekoliko puta, najčešće sa marmeladom, lijepa su to sjećanja :)

Daj mi reci, molim te, ima li neke važnosti u tome da prašak za pecivo umiješaš kasnije a ne direktno u brašno?
Svatko ima neke svoje tajne :)

zrinka kaže...

Hehe, kako je moj tata zagorec, tako sam navikla na razno-razne zagorske specijalitete, a ovo je jedan koji me vraća u djetinjstvo. ;)))

Ana-Marija kaže...

nisam nikad ovo probala jer tek pomalo otkrivam kontinentalnu kuhinju, ali doći će svakako na red, a onda znam gdje ću po recept ;)

Violet kaže...

Bok cure, drago mi je da vam se sviđa! I da budi lijepa sjećanja ili opet, asocijacije :-)
Studena, draga, to sam isto priupitala baku i rekla mi je "da drvo odradi svoje" :-)

Anonimno kaže...

evo gledam tvoje recepte i opet sam gladna, a maloprije rucala:)) zasto mi to radis?
cula sam za cicvaru, ali nikada je nisam jela. jednom prilikom cu probati slanu varijantu:)
pozdrav