srijeda, 5. studenoga 2008.

Linzer srdašca

Svaka domaćica ili kuharica ima neki svoj recept za Linzer tijesto. Ovo je recept preuzet od moje mame koji sam s vremenom izmijenila pa je tako postao – moj.


tijesto:
185 g brašna (oštro tip 400)
100 g brašna (meko tip 550)
150 g šećera
150 g mljevenih, prženih oraha
150 g omekšalog maslaca (ili masti)
1 jaje
1 žličica limunove korice
1 žličica cimeta
1 žličica klinčića
1 žličica sode 
po potrebi, 1-2 žlice kiselog vrhnja

Umijesite tijesto od navedenih sastojaka, umotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.
Premijesite tijesto, pobrašnite radnu podlogu, valjajte tijesto i modlicama izrezujte srdašca.
Pecite na 160*C 12-13 minuta… tijesto mora biti svijetlo – kad primijetite da je jedan kolačić dobio smeđkasti rub, izvadite kolačiće van, ohladite ih.
Lijepite srdašca sa svojim najdražim džemom, pekmezom, marmeladom… ja sam ih lijepila sa pekmezom od bresaka i drijena, sa pekmezom od kruške i banane i sa pekmezom od kruške s čoksom i Bajaderama (domaća produkcija).
Prije posluživanja posipati srdašca s šećerom u prahu… možete ih i prošarati s čokoladnom glazurom (mislila sam čokoladom popuniti prostor unutar srca, ali to onda nebi bili Linzer kolačići). :-)

 

3 komentara:

studena kaže...

najprije te nema a onda zvizneš brdo recepata odjednom :)

linzer kolačići, slatka klasika :)

dokolica kaže...

Ovi su keksići redoviti u božićno vrijeme, iako ih radim i kroz godi nu, jer ih moja kćer obožava. Od svih kolača samo njih jede. Krasni su!

Violet kaže...

hihi :-))