FanFanFantastična baklava koja nikog neće ostaviti ravnodušnim...
Oduzima više vremena, ali se isplati. Moj brat je obožava i za svaku priliku i nepriliku je poželi. Ali, da nije preslatka, da je sočna (domaće kore i gusta agda), i da ima lješnjaka... uff :-)
Recept je preuzet od strane moje Cool frendice s Coolinarike (uz moj touch), i toliko je dobar da bih mogla vriskati nakon svakog ugriza u ovo blaženstvo od baklave!
Ovo je recept za enormno velik lim za pečenje - za normalan obiteljski kolač prepolovite sastojke.

moje kore:
450 g mekog brašna
2 jaja
2 žlice ulja ili masti
2 žlice meda
1 žlica mlijeka
1 žlica bijelog octa
pinka soli
po potrebi, topla voda
ulje za prskanje kora
dodatnih 200 g maslaca
Umijesiti mekano tijesto, podijeliti ga na cca 10 kuglica, svaku ručno malo sploštiti i premazati uljem - poslagati ih na pladanj i prekriti prozirnom folijom (da do njih ne dopre zrak), ostaviti da odmaraju 40 minuta.
Svaku koru posebno malo razvaljati potom rukama razvući - sve raditi na lagano pobrašnjenom stolnjaku. Prebaciti koru u nauljeni lim za pečenje, razviti drugu i položiti je na nauljenu prvu koru. Nadjenuti, razvući treću koru, poprskati uljem, nadjenuti i tako sve do kraja. Zadnja je jedna kora. Baklavu razrezati oštrim nožem u oblike po želji - malo "fufljav" posao s domaćim i mekim korama, naoštrite živce :-)
Rastopiti maslac i pomiješati ga sa 1 šalicom mješavine od nadjeva - preliti baklavu time.
Baklavu staviti peći na 165*C oko 45-55 minuta (pred kraj pečenja malo povećati temperaturu).
Vruću je ponovno razrezati i preliti hladnom agdom.
Ostaviti nekoliko sati - najbolje preko noći.
nadjev:
8 jaja
3-4 šalice šećera (pola bijeli, pola smeđi)
1 šalica ulja
1 šalica kiselog vrhnja
2 šalice jogurta
2 paketića praška za pecivo
400 g samljevenih (ili usitnjenih) oraha
400 g samljevenih (ili usitnjenih) prženih lješnjaka
Sve sastojke (osim lješnjaka i oraha) izmiksati i odvojiti 1 šalicu za kasnije, potom ručno umiješati lješnjake i orahe.
agda:
1,2 kg šećera + voda
štapić vanilije
ploške limuna
Staviti šećer u zdjelu za kuhanje i preliti vodom tek toliko da prekrije šećer 1 prst iznad površine, dodati ploške limuna i štapić vanilije. Kuhati dok se šećer ne rastopi, potom smanjiti vatru i lagano kuhati još 30 minuta. Agda se kuha prva, potom se hladi dok se pravi i peče baklava.
Broj komentara: 5:
hihi, "fufljav"...taj izraz već dugo nisam čula :) nisam ljubitelj baklava jer obično budu premasne i preslatke, ali u tvoje kreacije imam toliko povjerenja da sam sigurna da bi mi se ova svidjela :)
Bas ima dosta posla,ali je tako savrsena,kada je ti napravis!
Baklave obožavam, aiko ih nikad ne radim. Ova tvoja super izgleda!
Mljac, baklavu volim, pa vjerujem da ce mi se i ova svidjeti. Samo da ulovim vremena da je napravim! ;)))
Monchi, to sam od mame pokupila :-)) curke, drago mi je da vam se sviđa i vjerujte da se isplati svake uložene minute!!
Objavi komentar