srijeda, 5. studenoga 2008.

Elina baklava

FanFanFantastična baklava koja nikog neće ostaviti ravnodušnim... 
Oduzima više vremena, ali se isplati. Moj brat je obožava i za svaku priliku i nepriliku je poželi. Ali, da nije preslatka, da je sočna (domaće kore i gusta agda), i da ima lješnjaka... uff :-) 
Recept je preuzet od strane moje Cool frendice s Coolinarike (uz moj touch), i toliko je dobar da bih mogla vriskati nakon svakog ugriza u ovo blaženstvo od baklave!

Ovo je recept za enormno velik lim za pečenje - za normalan obiteljski kolač prepolovite sastojke.


moje kore:
450 g mekog brašna
2 jaja
2 žlice ulja ili masti
2 žlice meda
1 žlica mlijeka
1 žlica bijelog octa
pinka soli
po potrebi, topla voda
ulje za prskanje kora
dodatnih 200 g maslaca

Umijesiti mekano tijesto, podijeliti ga na cca 10 kuglica, svaku ručno malo sploštiti i premazati uljem - poslagati ih na pladanj i prekriti prozirnom folijom (da do njih ne dopre zrak), ostaviti da odmaraju 40 minuta. 
Svaku koru posebno malo razvaljati potom rukama razvući - sve raditi na lagano pobrašnjenom stolnjaku. Prebaciti koru u nauljeni lim za pečenje, razviti drugu i položiti je na nauljenu prvu koru. Nadjenuti, razvući treću koru, poprskati uljem, nadjenuti i tako sve do kraja. Zadnja je jedna kora. Baklavu razrezati oštrim nožem u oblike po želji - malo "fufljav" posao s domaćim i mekim korama, naoštrite živce :-) 
Rastopiti maslac i pomiješati ga sa 1 šalicom mješavine od nadjeva - preliti baklavu time. 
Baklavu staviti peći na 165*C oko 45-55 minuta (pred kraj pečenja malo povećati temperaturu). 
Vruću je ponovno razrezati i preliti hladnom agdom. 
Ostaviti nekoliko sati - najbolje preko noći.

nadjev:
8 jaja
3-4 šalice šećera (pola bijeli, pola smeđi)
1 šalica ulja
1 šalica kiselog vrhnja
2 šalice jogurta
2 paketića praška za pecivo
400 g samljevenih (ili usitnjenih) oraha
400 g samljevenih (ili usitnjenih) prženih lješnjaka

Sve sastojke (osim lješnjaka i oraha) izmiksati i odvojiti 1 šalicu za kasnije, potom ručno umiješati lješnjake i orahe.

agda:
1,2 kg šećera + voda
štapić vanilije
ploške limuna

Staviti šećer u zdjelu za kuhanje i preliti vodom tek toliko da prekrije šećer 1 prst iznad površine, dodati ploške limuna i štapić vanilije. Kuhati dok se šećer ne rastopi, potom smanjiti vatru i lagano kuhati još 30 minuta.  Agda se kuha prva, potom se hladi dok se pravi i peče baklava. 

Broj komentara: 5:

Monika kaže...

hihi, "fufljav"...taj izraz već dugo nisam čula :) nisam ljubitelj baklava jer obično budu premasne i preslatke, ali u tvoje kreacije imam toliko povjerenja da sam sigurna da bi mi se ova svidjela :)

Вера kaže...

Bas ima dosta posla,ali je tako savrsena,kada je ti napravis!

Vali kaže...

Baklave obožavam, aiko ih nikad ne radim. Ova tvoja super izgleda!

zrinka kaže...

Mljac, baklavu volim, pa vjerujem da ce mi se i ova svidjeti. Samo da ulovim vremena da je napravim! ;)))

Violet kaže...

Monchi, to sam od mame pokupila :-)) curke, drago mi je da vam se sviđa i vjerujte da se isplati svake uložene minute!!