utorak, 10. ožujka 2009.

Egzotični pekmez / 1




....divan spoj naizgled nespojivih sastojaka. Igrarije ne temu slatke zimnice....

2 kom tikve puterice (cca 2,4 kg)
3 kom kokosovih oraha
7 kom zrelijih, mekših banana
350 g suhih smokava + 0,5 l vode
80 g blanširanih badema
1 kg šećera
50 g vanilin šećera
100 ml ruma
1-2 paketića džemfixa ili želina (mada nije potrebno...)

Tikve prepoloviti i staviti peći (170*C, cca 35 minuta). Izdubiti meso i samljeti ga.
to ćemo sa kokosovim orasima? Možete kao ja otići u bratovu radionu i razgledati sav taj silni alat. Odlučiti se za ponekog. Uzeti čekić i šarafciger i baciti se na posao :D to ćete naravno uraditi ako prije bacanja na posao niste prošvrljali netom (čitaj: coolinarikom) i vidjeli kako se zapravo kokosov orah otvara.
Kako tako blentavi izbušiti rupe na kokosu? Pa primiti (čitaj: ustabiliti) ga nogama (što će ići malo teže ako imate čupave papuče na zečeke, a prelijeni ste obuti npr. tenisice), staviti vrh šarafcigera na onu točkicu što se čini mekšom (a-ha! ipak bude nešto s mene!) i nabiti čekićom dok se ne probuši. Ju-hu! Sad već vidimo i ono bijelo mirišljavo meseko. Ponoviti to još 2 puta… iscijediti vodu. Isto tako sa preostala 2 kokosa. Sveukupno ćete dobiti kojih 100 ml te vode. Sačuvati je.
E sad, kako do onog najbitnijeg?! Fino nabijajte čekićom po kokosu dok ne pukne. Poželjno bi bilo malo jače. Tj. svom snagom :D Pobijedit ćete neman, bez brige. Ja imala sreće i svaki je puknuo na približno iste polovice. E-he!
Smijala sam se samoj sebi. Sad odvojiti meso (tanjim, oštrijim nožem) i ostrugati ono smeđe. I ostat će nam čak i ukrasne posudice… koje je mama već prisvojila, grrr.
U međuvremenu smo prokuhali suhe smokve i ocijedili tekućinu. Uz dodatak te tekućine (i tekućine iz kokosa) fino samljeti kokosovo meso. Samljeti i smokve.
Banane samljeti sa limunovim sokom (da nebi potamnjele!).
Samljevenu tikvu, kokos, smokve i banane prebaciti u zdjelu za kuhanje. Dodati šećer i vanilin šećer i kuhati na laganoj vatri sat vremena.
Ukuhati rum i pastu od badema (popržili smo ih i samljeli u mlinčiću za kavu uz dodatak par kapi ulja), par minuta kasnije i džemfix (pomiješan sa malo vrućeg pekmeza i 4 žlice šećera).
Puniti u sterilizirane staklenke i hermetički zatvoriti. Spremiti na hladno, mračno mjesto.
Već sutradan možete početi uživati (žličicu unutra i ham!).

Nema komentara: