utorak, 10. ožujka 2009.

Egzotični pekmez / 2


Jako ih volim raditi, još više guštati u njima za doručkom, kombinirati u kolačima (savijačama, biskvitima, tortama, lisnatom, etc.), poklanjati... radim ih svako malo jer ruku na srce, ne potraju mi baš dugo :-)
Ova kombinacija je nastala da se malo maknem od kremastih i nježnih pekmezića - a suhe smokve i kivi mi najbolje pucketaju pod zubima i nakon termičke obrade...

2 kg kivija
1 kg suhih smokava
2 banane
1 limun (sok i korica)
1 naranča (sok i korica)
300 - 400g smeđeg šećera (muscovado)
50 g vanilin šećera
100 ml amaretta

Suhe smokve prokuhati dok ne omekšaju, ocijediti, po potrebi odstraniti peteljke i samljeti zajedno sa plodovima citrusa i bananama.
Očistiti kivi, samljeti ga.
Prebaciti u zdjelu za kuhanje, dodati šećer i vanilin šećer, od vrenja kuhati cca 30 minuta na najslabijoj vatri, uz konstantno miješanje kuhačom.
Pred kraj dodati amaretto, prokuhati par minuta.
Puniti u oprane i ugrijane (sterilizirane) staklenke, prilikom zatvaranja svaki poklopac lagano kistom premazati alkoholom (npr. rakijom) i čvrsto zatvoriti. Ostaviti preko noći da se ohladi, potom spremiti na tamno i hladno mjesto (smočnica, podrum, etc.).
Sutradan, ovaj, khmmm…:-))
Po želji možete dodati još neko suho voće ili pržene bademe/lješnjake. Šećer dozirajte po svom guštu – najbolje je isprobavati tokom kuhanja (što vam sigurno neće teško pasti).

4 komentara:

Nina kaže...

obožavam spremati marmelade, džemove, pekmeze i sl. obično ih podijelim, no puno i potršim na kolače većinom
u jesen sam probala kombinaciju kivi i grožđe koja mi se jako dopala, ovako egzotično još nisam probala, ali privlači me i svakako ću možda nešto slično isprobati

Ana-Marija kaže...

ti se opako bacila na pekmeze i mermelade! :)

Anonimno kaže...

Prelepo kao sve sto izadje iz tvoje glavice :)

Nevena Buljan kaže...

njam njaaam...obožavam domaće pekmeziće, džemove.. :DDD