utorak, 9. rujna 2008.

Bosanska baklava

Klasičan, jednostavan recept za ovu divnu poslasticu... 


sastojci:
1 kg gotovih kora za baklavu 
1 kg oraha (pola mljeveno, pola sitno sjeckano)
1 kg šećera
250 g maslaca
250 ml ulja
250 ml mlijeka
2 žlice meda (npr. kesten, kadulja, mandarina...)
2 limuna
1 štapić vanilije
malo cimeta

Istopiti maslac s uljem, mlijekom i medom. 
Orahe pomiješati s cimetom i 250 g šećera.
Na lim za pečenje položiti 3 kore (svaku poprskati pripremljenom smjesom), potom posipati mješavinom od oraha, zatim stavljati po 2 kore (svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore. 
Premazati ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrezati baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji). 
Staviti peći na slabu vatru (to je jako bitno) - otprilike na 140*C. Peći do brončano smeđe boje...
U međuvremenu staviti preostalih 750 g šećera u zdjelu i naliti toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodati vaniliju i ploške limuna (odstranite koštice), kratko prokuhati. Sirup nesmije biti rijedak... 
Kad je baklava pečena preliti je još vrućim sirupom i opteretiti (limom za pečenje u koji se ulije malo vode). Ostaviti da prenoći, dobro rashladiti... i poslužiti. 

Nema komentara: