srijeda, 10. rujna 2008.

Crnac bez jaja s velikom bananom

Jednom prilikom mi je dugogodišnja najbolja kolegica rekla da je ispekla svoj prvi kolač (ona = antitalent za kuhanje i pečenje) i to "nekakav crnac s bananama i bez jaja"... nije mogla vjerovati kad sam joj rekla da je to moj recept, objavljen već dugo na Coolinarici... svijet je malen. Malen, ali sladak. 


(1 šalica = 200 ml)
1 šalica kiselog vrhnja
1 šalica mlijeka
1 šalica ulja
1,5 banana (zrela, meka)
1 šalica pšenične krupice (grisa)
1,5 šalica brašna
2 šalice smeđeg šećera
4 žlice kakaa
1 žličica sode bikarbone i praška za pecivo
1 žličica ruma i mljevene kave (ili nessice)
po želji, komadići raznog voća (svježeg ili sušenog), likeri po odabiru, komadići čokolade, kokos, lješnjaci, bademi, orasi, pistacije, arome banane ili vanilije, .... 

preljev:
10 žlica mlijeka
par kapi ulja
1 paketić vanilin šećera
100 g tamne čokolade
50 g maslaca

Izmiksati bananu s vrhnjem i šećerom, umiksati sve ostale sastojke. 
Izliti u manji i dublji lim za pečenje (premazan maslacem i posut krušnim mrvicama) i peći na 180*C oko 20 minuta, potom povećati temperaturu na 200*C i ispeći do kraja... tj. dok se rubovi ne počnu odvajati od lima za pečenje.  
Istopiti sve sastojke za preljev i preliti preko netom pečenog kolača. 
Dobro rashladiti... i poslužiti. 

Po želji, kolač možete premazati džemom ili marmeladom (npr. od banana...) razrijeđenim s malo običnog ili bijelog ruma, ili amaretta... potom preliti čokoladnim preljevom. 

2 komentara:

studena kaže...

aha našla sam te :)

lijepo si se sredila, ja nekako više volim svijetle boje kad je kulinarski blog u pitanju :)

a ovog recepta se sjećam, istina u medinoj izvedbi i jer je digao prašinu zbog imena, čini mi se :)

PS: izludila me ova provjera, to sranje ne funkcionira na ovom blogerru kako treba (ne samo na tvom, na većini)
utipkavam već po 5-ti put, stalno mi pokazuje pogrešno :/

Violet kaže...

Jesi, jesi :-)
Da, bijelo djeluje nekako čišće...
Medo ima Crnca bez jaja, ja sam izmijenila sastav (on koristi bijeli šećer, samo brašno i jogurte s uljem) i dodala bananu. Stvarno je ekstra, bilo Medin ili ovaj, volim ih oba :o)